Regelbunden massage ett medvetet val för läkaren, elitmotionären & företagaren Peder

FAKTA
Hyrestid: 2015 – pågående
Placering: Privat, i vardagsrummet
Användande: 10-15 h /vecka

Att prestera på topp och skapa rätt förutsättningar inom livets olika delar är en självklarhet för Peder Blomqvist i Östersund. Som en del i dessa förutsättningar är regelbunden massage ett medvetet val för honom i alla sina roller; som elitmotionär, läkare, företagare, trebarnsfar, människa. Sedan flera år finns en massagestol från Time2care i familjen Blomqvists hem liksom på arbetsplatser där Peder är delägare. Vi har intervjuat honom och i denna artikel lyfter vi det personliga perspektivet, hur och varför han själv använder massagestolen.Ju äldre man blir, ju mer monotont arbete man har och ju mer inaktiv man generellt är i livet – desto viktigare är det att ta hand om sig. För inaktiva personer eller för de med ett monotont arbete är massagestolen en form av behandling, en aktivering av musklerna som bland annat förebygger och lindrar värk. För de som är riktigt fysiskt aktiva är massagestolen ett instrument för att hjälpa kroppen och musklerna att återhämta sig, förebygga skador och kanske hålla en hög träningsfrekvens. Peder Blomqvist berättar:

– En överaktiverad muskel behöver aktiveras för att slappna av, via massage eller någon annan form av behandling. Muskeln gör allt för att fortsätta vara aktiverad och genom att gå över en kritisk gräns ger muskeln till slut upp, den faller ihop och slappnar av. Det är viktigt att få kroppens muskler att slappna av för att inte få smärta, surhet, sämre genomblödning osv. Jag tränar 6 dagar i veckan och det är lätt att muskulaturen blir överaktiverad men genom regelbunden massage hjälper jag kroppen till snabbare återhämtning.

– Så klart får du inte en lika djupgående behandling i en massagestol som hos en massör, men hur ofta går man till en massör? Några gånger per år kanske, men det är på tok för lite. Den här massagestolen är så pass bra, den behandlar hela kroppen på ett bra sätt och just att få regelbundenheten är det som ger effekt. Personligen har jag inte ont någonstans, inget fel någonstans och det beror på att jag sköter om helheten och arbetar förebyggande.

– Vi människor arbetar generellt på tok för monotont och aktiverar musklerna felaktigt i vardagen. Många har besvär från skulderbladen och uppåt för att mycket arbete görs framför kroppen det leder till spänningar och smärta. Ta exempelvis ett kontorsyrke där du sannolikt har 6 timmar per dag i liknande arbetsställning, monotont, där samma muskler aktiveras konstant. Det innebär att du kommer att få ont. Det kanske inte är fel på en sena eller slemsäck utan du aktiverar musklerna så mycket att de blir överaktiverade.

– Det hjälper inte att få massage fyra tillfällen per år, det blir för glest. Du behöver hitta olika sätt att jobba, personligen har jag en Bemer-madrass som arbetar med kroppens mikrocirkulation, den formen av behandling kombinerar jag med massage i stolen. De nya moderna massagestolarna gör ett riktigt bra jobb och blir bara bättre och bättre, vi har haft en massagestol hemma i säkert tio års tid och det är andra modellen från Time2care. Vissa massagestolar gör inte alls jobbet utan det gäller att hitta en med bra funktionalitet, man får vad man betalar för.

Peder belyser vikten av att hitta en enkelhet och kontinuitet i vardagen för att få till rutinerna. Närheten och tillgängligheten är viktigt. Hemma hos familjen Blomqvist står massagestolen i vardagsrummet, den används av hela familjen, sammantaget någon timme per dag.

–  Jag avslutar kvällsaktiviteterna med ett program i stolen, det blir ofta ungefär en timme per dag. Om jag ändå ska titta på TV är det smart att ändå få behandling. Det blir en stund för mig själv och en bra återhämtning. Innan jag hade en massagestol gick jag till en massör för att få behandling periodvis, exempelvis inför ett lopp, men då blev det en punktinsats några gånger i veckan under en kort period. Nu får jag in det löpande som ren kontinuerlig investering i mig själv, jag skapar bra förutsättningar för att prestera på topp och må riktigt bra.

Det är viktigt att få kroppens muskler att slappna av för att inte få smärta, surhet, sämre genomblödning osv. Jag tränar 6 -7 dagar i veckan och det är lätt att muskulaturen blir överaktiverad men genom regelbunden massage hjälper jag kroppen till snabbare återhämtning.

Dr Peder Blomqvist