Massagestol uppskattad av både musiker & massör i Dalarna

>
FAKTA
Hyrestid: Januari 2018 & pågående
Antal anställda: 40
Placering: I ett enskilt & tillgängligt rum
Användande: 50-70 ggr/månad under högsäsong

Musik i Dalarna har musikupplevelser som sin expertis, de erbjuder konserter, musikteater och andra typer av musikarrangemang. Medarbetarna som består av musiker, tekniker och administratörer har på olika sätt statiska eller tunga jobb och en gemensam nämnare är att alla uppskattar den massage arbetsgivaren erbjuder.Vi på Time2care har intervjuat Musikchef Karin Holdar, fått en inblick i deras vardag och hur massagestolen bidrar i deras friskvårdsarbete.

–        En av våra branschkollegor i Gävle som också jobbar med musik, tipsade oss om Time2cares massagestolar, berättar Karin Holdar. Deras personal hade uppskattat massagestolen så de tyckte att även vi borde ha en sådan eftersom vår arbetssituation liknar deras.

Musik i Dalarna anlitar en massör som varje månad ger en massagebehandling till de medarbetare som vill, massagestolen är ett komplement till och en förlängning av den fysiska massagen. Massören själv uppmuntrar personalen att nyttja massagestolen i förebyggande syfte och för att få spänningar och värk att släppa.

–        Vår massör kallar massagestolen för ”min kompis” och när massören pratar gott om stolens massage har användandet ökat, berättar Karin Holdar. Vi har gjort en egen enkel undersökning där de som använder massagestolen skriver upp det. När vi har högsäsong så används den mellan 50-70 ggr/månad och jag upplever att det är minst “en handfull” som använder den flera gånger i veckan.

Tre fjärdedelar av medarbetarna är musiker. Hälsan är så klart viktig för individen själv men även för organisationen, rätt ersättare behöver finnas rent praktiskt förutom att en sjukskrivning även innebär merkostnader. Utöver sjuklönen betalas lön för den anlitade vikarien samt resa, hotell och andra eventuella omkostnader.

–        Våra musiker med olika instrument spelar långa arbetspass, en och en halv timme vid repetition eller vid konsert. Många sitter mycket och det är ett statiskt arbete som kan bli väldigt slitsamt för deras kroppar, beskriver Karin. Men även våra tekniker har ett tungt arbete då de lyfter och bär instrument, alla yrkesgrupperna mår bra av att använda massagestolen, fortsätter hon. 

Liksom många andra sitter medarbetarna på Musik i Dalarna en hel del. Att sitta för mycket; på arbetstid, hemma, köra bil långa sträckor är slitsamt för kroppen. En stunds massage är både avkopplande och skönt samtidigt som det finns tydliga fysiologiska effekter, ökad blodcirkulation, stelhet i leder och muskler lindras och motverkan av stress. 

–        Massagestolen är en del av den organiserade och frivilliga friskvård vi erbjuder vår personal. De flesta har hittat ett eget favoritprogram i massagestolen, berättar Karin. Sedan har den flera andra bra funktioner att experimentera med, om man vid vissa tillfällen vill ha en särskild typ av massage, punktmarkering eller bara vila en stund, avslutar Karin Holdar.

Många av våra musiker sitter mycket och det är ett statiskt arbete som kan bli väldigt slitsamt för deras kroppar. Men även våra tekniker har ett tungt arbete då de lyfter och bär instrument, alla yrkesgrupperna mår bra av att använda massagestolen.

Karin Holdar, musikchef Musik i Dalarna