Massage för friskare personal hos Kristianstads Renhållning

FAKTA
Hyrestid: Sedan november 2019
Antal anställda: 60
Placering: Vid lunchrum & i korridor
Användande: 30% av de anställda använder massagestolen regelbundet

Det kommunägda bolaget Kristianstads Renhållnings AB hyr två massagestolar från Time2care till sin arbetsplats. Vi har intervjuat vd Johan Karlsvärd för att höra hur stolarna bidrar hos dem och han lyfter flera intressanta perspektiv.

–        Vi som bolag försöker vara aktiva med att erbjuda våra medarbetare olika friskvårdsaktiviteter för att man ska hålla sig i fysisk och psykisk form, berättar Johan Karlsvärd. När vi fick kontakt med Göran på Time2care och såg att detta kunde bredda vårt utbud inom friskvård och bidra till en ännu friskare arbetsplats samt göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare, bestämde vi oss för att hyra massagestolar, säger Johan Karlsvärd.Medarbetarna har olika yrkesroller och för att göra massagen lättillgänglig hyr bolaget två stolar. En för chaufförer och ÅVC-personal som arbetar på fältet med insamling och hantering av hushållsavfall, ett fysiskt och rörligt arbete. För att dessa medarbetare ska kunna ta massage under en paus med arbetskläder på, finns en massagestol placerad i anslutning till lunchrummet där man uttalat får sitta med arbetskläder. För medarbetarna med mer administrativ inriktning eller då man har civila kläder finns en stol placerad i korridoren utanför kontorsrummen. 

–        Massagestolarna används regelbundet och uppskattas av många. Stolen ger medarbetarna en möjlighet att få en massage på ett enkelt sätt men dessutom ger den en möjlighet till att koppla av under stressig arbetsdag på exempelvis en rast eller lunch, berättar Johan Karlsvärd. Vissa personer använder den flera gånger under en vecka medans andra använder den mer intensivt under vissa perioder. Jag bedömer att ca 30% av de anställda använder massagestolen regelbundet, fortsätter han.

Massagestolarna hyrs sedan november 2019. Än så länge är det svårt att i siffror visa på vad massagestolarna genererat i verksamheten men så här säger Johan Karlsvärd om återkopplingen från medarbetarna.

–        Efter en stund i stolen har man nya krafter för att fortsätta jobba. Medarbetarna beskriver olika effekter; spänningar släpper, den lugnar ner, ger energi, man landar, slappnar av, säger Johan. Vi känner definitivt att massagestolarna hittills mött upp mot våra förväntningar. Det är ett bra sätt att utöka sitt friskvårdkoncept samt ge medarbetarna möjligheten till avkoppling och återhämtning på arbetsplatsen, avslutar Johan.

Vi såg att massagestolarna kunde bredda vårt utbud inom friskvård och bidra till en ännu hälsosammare arbetsplats samt göra oss till en attraktivare arbetsgivare.

Johan Karlsvärd, vd Kristianstads Renhållning