Hög användning av massagestol hos Storsjöbygdens städ

FAKTA
Hyrestid: Mars 2018 & pågående
Antal anställda: 23
Placering: I ett vilrum
Användande: Ca 80 % av medarbetarna använder massagestolen veckovis

Det privatägda företaget Storsjöbyggdens städ hyr sedan mars 2018 en massagestol från oss på Time2care. Företaget driver sedan 1996 sin verksamhet i Jämtland, de erbjuder städning och hushållsnära tjänster såsom kontorsstäd, flyttstäd, byggstäd, städning av trappor och fönsterputsning. Medarbetarna har fysiskt krävande arbetsuppgifter och det är en av anledningarna till att de valt att investera i en massagestol.–        Vi gör olika insatser för att främja medarbetarnas hälsa men massagestolen har varit den bästa satsningen vi gjort, där vi tydligt ser att vi fått ut mest effekt utifrån kostnaden. Dessutom säger medarbetarna att de känner sig uppskattade då vi erbjuder dem möjligheten till regelbunden återhämtning och massage och det känns så klart fint, säger Rezgar Bijar.  

Storsjöbygdens städ har massagestolen stående i ett vilrum på sitt huvudkontor i Östersund. En stor del av medarbetarna ca 80% använder den regelbundet, ungefär en gång varje vecka och vissa använder massagestolen dagligen. Olika individer uppskattar olika delar och får olika effekt av den medicinska massagen och med en sådan hög och regelbunden användning kommer både företaget och individerna att få mer effekt ju längre den används.

–        Det är ett fysiskt krävande arbete och personalen får emellanåt ont i ryggen, axlarna eller i nacken men efter en stund i massagestolen så hör jag ofta ”Åh, nu känns det mycket bättre!”, berättar Rezgar. Vi har ännu inte gjort några särskilda mätningar på de faktiska effekter som stolen ger men det vi tydligt har märkt är att personalen klagar mindre på värk nu än innan vi hade massagestolen, fortsätter han.

Som ägare av ett företag finns flera vinster av att investera i och främja sina medarbetares hälsa,. Förutom att uppskattas som arbetsgivare finns konkreta ekonomiska vinster, såväl som regelmässiga. Rezgar lyfter bland annat att det som ägare av företaget känns tryggt när de får besök av Arbetsmiljöverket, att kunna visa på att de satsar på sina medarbetare genom att skapa förutsättningar för regelbunden återhämtning.

–        3000 kr är ungefär vad en sjukskrivningsdag kostar oss. En sjukskrivningsdag blir alltid en dubbel kostnad, dels kostnaden för den som är sjuk, dels för vikarien. Massagestolen har varit den bästa satsningen vi gjort hittills ur ett arbetsmiljöperspektiv. Jag ser att den har en bra effekt och den hjälper personalen att må bättre, det en vinst för både individen och företaget, avslutar Rezgar.

3000 kr är ungefär vad en sjukskrivningsdag kostar oss. Massagestolen har varit den bästa satsningen vi gjort hittills ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Rezgar Bijar, delägare Storsjöbygdens Städ